Andiamo

09.06.2013 12:15

Haflinger, ryzák, nar. 30.4. 1997

Míry: 157 – 146 -182 – 20,0 cm

Chovatel a majitel: Karl Stadler, Ziemetshausen, GER

Držitel: ZH PÍSEK

 

Liz. Amadeus HBIA

Afgan IIk HBIA

Afgan Liz. HBIA

Muschi /T W

Akelei T

Wälder HBIA

Anselma

Novelle A** SP

Winterstein HBIA

Wildmoos HBIA

Alma

Nina A** SP

Apikal HBIA

Nelke SP

 

Haflingský hřebec 1583 ANDIAMO je v otcovské části rodokmenu potomkem hned dvou světových šampionů Amadeus a Afgan II, kteroužto skutečnost snad ani není nutno rozvádět. Cenná je i mateřská část, kde nacházíme matku Andiama, klisnu Novelle Staatsprämienstute. Ta se postupně stala II. na zemském šampionátu v Bavorsku roku 1996, pak rezervní vítězkou. Na evropském šampionátu 1997 v Cáchách a rovněž II. na spolkovém šampionátu 1999 v Hamburku. Po 2. místě ve zkouškách výkonnosti dosáhla tato klisna vynikajících výsledků v chovu. Dala 4 státem premiované dcery, nichž dvě (Noblesse a Novita se staly rezervními vítězkami zemských výstav a druhá jmenovaná též nositelkou Modré stuhy) a zařadila fascinující počet synů-plemeníků v počtu 5 (Andiamo, Andiamo II, Arachon, Arachon II a Negresko). Po zásluze tedy klisna Novelle obdržela v roce 2002 v Cáchách ocenění Bundessiegerfamilie. Stále žijící bába Andiama klisna SP Nina (nar. 1985), vítězka zemské výstavy dosáhla rovněž neuvěřitelné výkonnosti v chovu s 5 zařazenými syny a 5 státem prémiovanými dcerami.

Samotný ANDIAMO absolvoval 50denní test a zkoušky výkonnosti v Moritzburgu a výběr obdržel v roce 2000 v München-Riem. Ve sportu vystupoval především v drezurních soutěžích jako Andiamo 117. V roce 2001 byl oceněn jako úspěšný bavorský sportovní kůň (erfolgreiches bayer. Turnierpferd 2001) a v roce 2005 získal na světové výstavě haflingů v Ebbsu I a Preis. V chovu již dokázal dát 6 synů-plemeníků (Arongo,Arbersee, Alexis, Amicelli, Amporado, Aurelius), dále 4 státem premiované dcery, z nichž Alina a Navina se staly bavorskými zemskými vítězkami a Amelie spolkovou rezervní vítězkou. Tři jeho potomci se zařadili do Top ten 2008 mezi sportovními haflingy (Amorettino, Adamo S a Amicelli), dalšími úspěšnými sportovci jsou např. Avalon a Andy.

V pedigree 1583 Andiama se bližších generacích setkáváme především s příslušníky linií A a W, kteří jsou v Bavorsku ceněni pro dědění všestranných sportovních vloh. Hřebec působil v pronájmu např. v jižním Tyrolsku ve známém chovu Jenesien. V elitním chovu svého chovatele a majitele pana Karla Stadlera nemá příležitost, neboť celé jeho osmihlavé stádo klisen jsou příslušnice rodiny výše zmiňované zakladatelky Nina, Andiamovy báby.

Hřebec je zcela korektního zevnějšku, příznivých tělesných rozměrů včetně hloubky, disponuje vynikající mechanikou pohybu, živým temperamentem a je výborného charakteru. Jeho tuzemské hodnocení je 9,1 bodu. Andiamo má 0,00 % příměsi cizí krve a je velkou příležitostí pro naše chovatele.